27 Ağustos 2012 Pazartesi

ÇEPİĞİN PRENSİ

sanat sanat için midir yoksa sanat toplum için midir ? cevabı olmayan bu sorunun cevabı tabi ki aydın aydın...
1969 hakkari doğum sanatçı 1989 yılında istanbul  teknik üniversitesi devlet konservatuarı mezunudur. akademik eğitimiyle beraber bu sorunun cevabını arayan sanatçı çeşitli eserleriyle kanayan yaraya parmağını basmıştır. 
toplumcu gerçekçi çizgisinden hiçbir zaman sapmayan sanatçı, sanatının ilk yıllarında sanat sanat içindir cevabına yoğunlaşarak daha çok bu düşünce doğrultusunda eserler ortaya çıkartmıştır.eserlerinde yabancı hayranlarını da düşünen aydın x2 yabancı dillerde de eserler vermiştir ve bu konuda hay allah şarkısı ve klibi  önemli bir örnektir.
 ancak aydın aydın'ı sanat sanat içindir cevabı yeterince tatmin etmemiştir onun varoluşuna bu cevap uygun değildi peki ama eksik olan neydi.sanatçı sanatının doruğuna "sanat sanat içindir" cevabından "acaba sanat toplum için midir la yoksa" diye düşündüğü geçiş döneminde çıkmıştır.kuzuların sesi adlı bu şarkısında müzik çeşitliliğin yoğun olduğu( türk halk müziği, deneysel hayvan sesleri ve jazz sololar) ve dadaist bir söylem içeren şarkı sözlerine gayet toplumcu bir klip çekerek kariyerinin zirvesine çıkmıştır.

artık üstad aradığı cevapsız soruların cevabını bulmuştur tabi ki sanat toplum içindir, halk içindir, halkın bilinçlenmesi halkın önemli konularda uyarılması içindir. sanat elbette olacak ama önemli olan bilinci oluşturmaktı. sanatçının artık kafası rahattı ve halkı için şarkılar yapacaktı. ilk olarak can boğazdan gelirdi sağlık yimeyle olurdu. şarkının özellikle ilk bir dakikası 7 bölge 7 iklimi öğreterek geçmiştir. sanatçı devamında sigara yasağına uygun olarak sigaranın zararlarını ( şiddetli geçimsizlik, uzuv eksikliği, orman yangını, dumanlı iç ve dış dünya) anlattığı güzide eseriyle hayranlarının karşısına çıktı.
sanatçı son olarak sanatının toplum için olduğunu bas bas bağıran, müzikalitesiyle öne çıkan tasavvufi müziği ve evrensel sözleriyle tüm dünya halklarına suyun kıymetini anlattığı son şarkısıyla  hem sanatını hem de toplumsal duyarlılığını dünya kamuoyuna sunmuştur.

Hiç yorum yok: